Het Anne Frank Huis

Het Paleis op de Dam

Het Rijksmuseum

Het Rembrandthuis

Paradiso

La Perruche et la sirene

Les liens de parenté

Gasthuis te Leiden

Het Melkmeisje

De Vrolijke Drinker

De Nachtwacht

Carré

De Melkweg

Concertgebouw Amsterdam

Rembrandt van Rijn

Johannes Vermeer

Pieter Cornelis Mondriaan

Cornelis Troost

Opdracht kunst en cultuur in Amsterdam.

 

Denkend aan Amsterdam denk ik aan het Leidseplein, het Museumplein, de stonede tieners, de vele vervelende toeristen met hun camera’s, de meters lange rijen bij het populaire Anne Frank huis en het Vondelpark waar in de zomer altijd diverse gezellige feestjes zich bevinden. Ook denk ik aan het shoppen in de kalverstraat of in de negen straatjes en aan het drinken van een drankje op de vele terrasjes in de stad.

 

Daarom is het Anne Frank museum voor mij het bekendste gebouw van Amsterdam. Elke dag weer staan er uren lange rijen voor de ingang omdat iedereen is geintresseerd in het verhaal van Anne Frank en wilt weten hoe het eraantoe is gegaan in De Tweede Wereld oorlog. Alleen al dit museum is voor vele toeristen al de grootste reden om überhaubt naar Amsterdam te komen. Het Anne Frank Huis opened haar deuren op 3 mei 1960. In het Duitse Frankfurt am Main woonde begin jaren ’30 het gezin Frank bestaande uit vader Otto, moeder Edith en dochters Margot en Anne. Toen hitler aan de macht kwam en strenge maatregelen voor joden invoerde, besloot de familie Frank deze en de bedreigende situaties te ontvluchten. De familie verhuisde naar Prinsengracht 263. In het achterhuis doken ze in 1942 onder maar warden in 1944 ondekt en gearresteerd en naar concentratiekampen gestuurd. Dochter Anne heeft de gehele onderduikperiode een dagboek bijgehouden en deze is gevonden door haar vader in het achterhuis. Hij was de enige overlevende van zijn gezin. Zo zijn we er vandaag de dag van op de hoogte hoe het voor deze familie is geweest om dit mee te maken. Het is heel interessant om hier veel over te weten te komen en het laat de mensen ook werkelijk er bij stil staan om hoe het was om in de tijd van De Tweede Wereld oorlog te leven. Dit allemaal dankzij het dagboek van Anne Frank, daarom is zij zo beroemd geworden.

Dit gebouw is voor mij zo’n bijzonder fenomeen omdat het ongeveer het eerste en het enige museum is wat ik oprecht heel interessant vind. Toen ik er zelf in was en hoorde over het verhaal van Anne Frank was ik heel gefascineerd en stond ik er ook voor de eerste keer pas echt bij stil over hoe verschrikkelijk De Tweede Wereld oorlog was. Het is ook een museum dat (naar mijn mening) niet verveeld. Ik ben er nu een paar keer geweest en steeds weer vind ik het zo interessant om te zien hoe de familie Frank daar heeft geleefd. Ik vind überhaubt het onderwerp De Tweede Wereld oorlog heel interessant en ik kan er maar niet genoeg over te weten komen. En voor Amsterdam is het natuurlijk een bijzonder fenomeen omdat het Anne Frank Huis ook gewoon precies staat op de plek waar de familie Frank heeft ondergedoken gezeten.

 

 

Gebouwen die aan te raden zijn om naar toe te gaan in Amsterdam is als aller eerst het Paleis op de Dam. Ten eerste is het een schitterend gebouw om naar te kijken en ook hele bijzondere architectuur. Als je het gebouw bezoekt ontdek je de unieke geschiedenis van dit bijzondere gebouw in het hart van Amsterdam. Er is heel veel te beleven voor jong en oud, dat is het leuke eraan. Ten tweede is het Rijksmuseum ook zeker een aanrader. Het is een prachtig gebouw met een enorme poort waar je onderdoor kan fietsen. Onder de poort staan vaak muzikanten hun muziek te maken en dat zorgt voor een goede sfeer. Wat ook heel leuk is om een keer gezien te hebben is het Rembrandthuis. Dat is ook werkelijk het huis waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 heeft gewoond. Ik vond het heel interessant om te zien waar zo’n bekende kunstenaar heeft gewoond. Zeker een aanrader, want de locatie is ook heel fijn. Het Rembrandthuis zit op de Rozengracht dus bekijk dan gelijk de prachtige grachtengordel van Amsterdam. Wat ik zo fijn aan de grachtengordel vind is het zitten aan het water met vrienden. Altijd als ik daar weer kom verbaas ik me weer over de bijzondere architectuur van de huizen wat je buiten Amsterdam eigenlijk helemaal niet ziet. Als je voor het eerst in Amsterdam komt is het natuurlijk heel leuk om in een rondvaartboot te gaan. Je kan alles perfect observeren vanuit het water. Ik heb het vroeger zelf ook een keer gedaan. Ik vond het heel erg leuk. Als laatste raad ik Paradiso aan. Het is natuurlijk niet alleen een mooi gebouw, wat een beetje op een oude fabriek lijkt, maar binnen wordt er natuurlijk heerlijk gefeest! De zalen in Paradiso zijn heel fijn voor feesten en concerten. Bovendien zit het ook weer op een fijne locatie in de buurt bij andere clubs, coffeeshops en leuke cafeetjes.

 

Het Paleis op de dam, Jacob van Campen, 1655  

Het Rijksmuseum, Pierre Cuypers, 1800

Het Rembrandthuis, Jacob van Campen, 1606

 

Het stedelijk museum is zeker aan te raden. Er hangen stukken van Vincent van Gogh, Ernst Ludwig Kirchner, Franz Marc, Marc Chagall, Pablo Picasso, Karel Appel en meer. Drie topstukken uit de kunstgeschiedenis zijn:

 

  • La perruche et la sirene, Henri Mattisse, 1952-1953
  • Les liens de parenté, Pierre Alechinsky, 1958
  • Gasthuis te Leiden, August Allebé, 1863

 

En natuurlijk het Rijksmuseum. Zelf vind ik het een heel mooi museum en ben ik er al een paar keer geweest met mijn ouders. Het misschien wel belangrijkste, grootste en bekendste museum van allemaal. Vooral de verzameling 17de-eeuwse Hollandse meesters, met topstukken van Rembrandt, Frans Hals en Johannes Vermeer, is beroemd in binnen- en buitenland. Het museum heeft ongeveer 6000 schilderijen op panel en doek. Ook de collectie vroege Nederlandse schilderijen is geliefd: de meeste panelen komen uit de 15de en 16de eeuw en hebben christelijke onderwerpen, maar er zijn ook bijzondere 14de-eeuwse portretten.

Tegen 1600, na de reformatie, gingen schilders zich specialiseren in één onderwerp. Deze nieuwe 'genres' waren meestal niet of slechts zijdelings religieus. Onderwerpen die tot dan toe onderdeel waren geweest van christelijke voorstellingen werden nu zelfstandige thema’s, zoals het landschap, het stilleven en het portret. Een ander type was het historiestuk: de uitbeelding van een historie (verhaal) uit de Bijbel, de mythologie of de geschiedenis. Daarnaast waren er de populaire genrestukken: schilderijen van mensen in hun dagelijkse omgeving, al dan niet met verhulde symboliek.

De drie topstukken van Het Rijksmuseum:

  • De vrolijke drinker, Frans Hals, 1628-1630
  • Het melkmeisje, Johannes Vermeer, 1660
  • De nachtwacht, Rembrandt van Rijn, 1642

 

Ik vind dat je het Stedelijk museum gezien moet hebben omdat er gewoon heel veel indrukwekkende kunstwerken hangen. Bovendien is de toegang gratis tm 18 jaar, wat wel handig is, want zo ga je er sneller naartoe dan als het geld zou kosten. Bij het Rijksmuseum is het gewoon heel bijzonder dat echt die topstukken zoals de Nachtwacht daar hangen. Een ontzettend groot schilderij met een hele geschiedenis erachter. Ik vond het heel mooi om te zien. Bovendien is het gebouw van het Rijks zo mooi.

De drie belangrijkste theaters in Amsterdam zijn toch wel Het Koninklijk theater Carré Amsterdam, de melkweg en het Concertgebouw.

In Carré zou je nu naar de show van Jochem Myjer ‘Even geduld AUB’ kunnen gaan. Het is een cabaret show. Velen goede recensies over deze show! 24 november tm 26 november 2015 in carré.

Je kan nu ook naar de show van Rene Froger gaan waarin de populaire Amsterdamse zanger ons trakteert op een hartverwarmende avond met Engelstalige powerballades, swingende evergreens en Nederlandstalige meezingers. Een avond lang genieten! Zondag 29 & maandag 30 November 2015 in Carré.

Nog een laatste aanrader in Carré is het Knoop Gala 2015. Op dit spetterende gala treden artiesten met een verstandelijke beperking op die een bijzonder muzikaal talent bezitten. Zij staan dit jaar samen met grote namen als Willeke Alberti, Gerard Joling, Gers Pardoel, Kenny B, Shirma Rouse en George Baker op het toneel. Te zien woensdag 2 december.

De melkweg is een club, maar ook een plek waar veel concerten worden gegeven.

8 november kan je naar de Amerikaanse rockband Third Eye Blind. De band brak in 1997 door met het nummer ‘Semi_Charmed Life’. De band verraste met sterke nummers in combinatie met een nieuw geluid, dat vrolijker en lichter was dan de toen populaire post-grunge sound.

Maandag 9 november kan je Day Wave zien. Jackson Philliips maakt pas sinds 2014 muziek onder de naam Day Wave. Hij schrijft en produceert al zijn liedjes zelf en is pas 25 jaar.

Een laatste aanrader is op 12 november, de DMA’s. De Australische an DMA’S noemt hun muziek ‘nostalgic garage pop’ maar interpreteer dat vooral als nostalgie naar de gouden dagen van de Britpop.

 

Dan nog het Concertgebouw. In het Concertgebouw zijn zowel klassieke als pop concerten. Het is een hele mooie zaal en de akoestiek is geweldig.

Op 10 november kan je André Morsch en Rosanne van Sandwijk zien. Rosanne van Sandwijk is mezzosopraan.

Of 16 november kan je het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra zien spelen. Met Vadim Repin als violist en Kazushi Ono als dirigent.

Dan als laatste kan je gaan naar Haitink en chamber orchestra of Europe : Schumann. Met Isabelle Faust als violist en Bernard Haitink als dirigent.

 

Ik zou zelf heel graag naar de voorstelling van Jochem Myjer gaan omdat ik al eerder wat shows van hem heb gezien en ik die heel erg grappig vond.

Gouden eeuw: Rembrandt van Rijn, historie en portretschilder, 1606-1669

Frans Hals, portretschilderkunst, 1580-1666

Johannes Vermeer, kunstschilder, 1632-1675

 

18e en 19e eeuw: Cornelis Troost, sterk satirische stijl, 1697-1750

Vincent van Gogh, portretten en landschappen, 1853-1890     

 

20e eeuw: Pieter Cornelis Mondriaan, abstracte en non-figuratieve kunst, 1872-1944

Karel Appel, schilerkunst, eigen stijl, 1921-2006

 

 

 

 

 

Frans Hals

Vincent van Gogh

Karel Appel